Hersenschade   


Hersenonderzoeker

Dick Swaab is Nederlandse arts en neurobioloog, die bekendheid geniet als hersenonderzoeker. Hij is emeritus hoogleraar in de neurobiologie aan de universiteit van Amsterdam. 


Professor Swaab

Onderstaand de uitleg bij de video (hersenscan) door professor Swaab.


Vergelijkbaar met Alzheimer

De bovenste rij laat een scan zien van vier gezonde hersenen. De onderste rij laat een scan zien van vier alcoholisten van dezelfde leeftijd en geslacht. De zwarte vlekken in de hersenen betekent dat deze sterk zijn gekrompen door alcoholgebruik. Deze krimping is vergelijkbaar met wat gezien wordt bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. Kenmerk van de ziekte van Alzheimer zijn geheugenproblemen, zoals ook wordt veroorzaakt tijdens en door alcoholgebruik. 


Vanzelfsprekend vraag ook jij je af of jouw alcoholgebruik nadelig is voor jouw gezondheid! De gezondheidsraad geeft advies aan de hand van standaard glazen. Zij adviseren geen alcohol of hooguit één glas per dag. Overmatig drinken voor vrouwen is veertien en voor mannen eenentwintig standaard glazen per week. Voldoe je niet aan de criteria overmatig drinken, dan is er toch kans op stagnering van jouw ontwikkeling. Gewenning, gewicht, man/vrouw, aantal standaard glazen alcohol per dag of per gelegenheid spelen een rol. ©Alcoholadvies > online coaching 

Page Created with OptimizePress